Balkan Fight Forum | Fight 4 Pride

Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

UFC on ESPN 7: Overeem vs. Rozenstruik

Pickem
The event is here!

Proučavanje MMA rekorda - Stipe Miočić

lukix

lukix

Black Belt
Staff member
Black Belt
Moderator
Legendary
Imao sam želju otvoriti temu sličnog sadržaja već davno pa sam nekako zaboravio, ali uspjehom Stipe Miočića na UFC 241. ponovno mi se javila želja da napišem nešto jer hejteri vrebaju na svakom koraku, a ova razrada će im biti šamarčina od kakve se neće oporaviti. Često na FS-u, a i na stranim portalima (kao sherdog) hejteri imaju običaj dovesti u pitanje uspjeh određenog borca odmah nakon poraza. Nažalost MMA fanovi su kolektivno po tome najgori od svih. Čim netko izgubi odmah je loš i odmah su one pobjede prije toga bile protiv slabih i istrošenih boraca. Takve priče nisu zaobišle ni Stipu Miočića pogotovo nakon što je popušio od DC-a prošle godine. Najgora stvar je u tome što "fanovi" ne gledaju važnost pobjede u trenutku borbe dotična dva borca već se o pobjedi priča u sadašnjem vremenu pa se onda zanemare uspjesi određenog borca prije poraza (u ovom slučaju prije poraza od Stipe). Iako smo mi ovdje većinski svjesni Stipinog uspjeha, nije na odmet to detaljno zapisati i obrazložiti pa ako se nađe neki mangup da osporava Stipin status jednog od najuspješnijih odmah ga mogu uputiti na ovu temu ;)

Počnimo od početka i odmah jedne bitne stvari; nakon samo 6 odrađenih borbi i 16 mjeseci MMA iskustva Stipe potpisuje za UFC. Imamo takvih slučajeva i ranije da u UFC dolaze "zeleni" i neiskusni, ali rijetko se desi neki veliki uspjeh kao što se to desilo kod Stipe. Sam ovaj podatak je već impresivan. Neću analizirati prvih 6 borbi prije UFC-a samo ću spomenuti ukupan profi win/lose protivnika prije borbe sa Stipom: 0-1, 3-0, 0-0, 3-1, 3-2, 9-1...ukupno 18-3. Itekako dobro kad uzmemo u obzir da svi mlate totalne kante na početku karijere dok ne nabiju score.
Idemo na ono važnije UFC.
Prva tri protivnika većina hejtera i ne spominju jer su po njima sranje, no nejmeri, a to je totalno krivo. J. Beltran je bio prosječan borac, to je istina, ali itekako kvalitetna pobjeda za mladog Miočića za početak karijere. Iskusni Beltran je u to vrijeme prije borbe sa Stipom imao 13-5. Solidno. Dva iduća protivnika su De Fries i Rosario. I jedna i drugi neporaženi prije susreta sa Stipom (8-0 i 11-0). Obojica pala nakon nokauta. Itekako dobre pobjede htjeli to hejteri priznati ili ne.
Zatim dolazi ono što većina hejtera iskorištava protiv Stipe kada se govori o statusu najboljega (ili jednog od najboljih), a to je poraz od Struvea nokautom nakon eye pokea i proklizavanja. No dobro, nemam namjeru pisati opravdanja. Poražen je i to je to. Bitno je samo ovdje vidjeti jel to neki sramotan poraz kako hejteri vole reći jer je za njih Struve: "propalitet" ili ne. Pa možda je u međuvremenu Struve postao prosjek, ali u to vrijeme prije pobjede nad Stipom imao je 24-5 (11-3 UFC, svi porazi od poznatih i kvalitetnih boraca toga vremena). Dakle najiskusniji i najteži protivnik sa kojim se do tada susreo...ja tu ne vidim nikakvog razloga za podsmijavanje i hejtanje.
I sada sljedi ono najsmješnije od hejtera, od Roya Nelsona pa sve do DC-a neki dan: "svi borci koje je Stipe pobijedio od tada su istrošene kante sa mnoštvom poraza." Hajdemo lagano secirati svakog protivnika pa ćemo vidjeti da osim Maldonada nema nikakvih loših i prosječnih pobjeda u Stipinoj karijeri.
Roy Nelson - rangiran peti teškaš u UFC-u u vrijeme borbe sa Stipom i bio na najvećem nizu karijere u UFC-u...3 pobjede sve nokautom u prvoj rundi. Možda Nelson nije jebeni šampion i atleta, ali svakako vrijedna pobjeda na Stipinom rekordu.
Gabriel Gonzaga - Napao je tada startao UFC karijeru nanovo nakon otkaza i prije Stipe imao je 3-1. Ne spada u jebačke pobjede, ali nije ni totalni prosjek. U to vrijeme također top 10 borac po rankingu.
Fabio Maldonado - jedina prosječna pobjeda na Stipinom UFC rekordu. Uletio je Fabio kao zamjena u zadnji tren da spasi event i pokazao se nedostojan protivnik ua Stipu. Bio je u poluteškoj na nizu od 3 pobjede, ali to je poluteška...prosjek.
JDS - nema se puno što reći. Gusta borba. Pružio je Stipe junačku borbu bivšem prvaku gdje su neki mislili da je trebao i pobijediti. Poraz koji je na kraju donio Stipi više pozitive nego negative jer ga je oblikovao u boljeg borca i šampiona sa rekordnom obranom.
Mark Hunt - junački niz počeo je sa Huntom. Hejteri će reći: "stari istrošeni Hunt sa više poraza nego pobjeda." Jednim dijelom su bili i u pravu. Hunt je srčan i imao je svojih momenata u UFC-u, ali opet čudom je bio u vrhu teške. Ipak ovu pobjedu smatram dobrom jer je Hunta doslovno uništio kroz pet rundi. Nakon poraza od Miočića Hunt je uzeo dvije pobjede nokautom pokazavši time da nije totalni propalitet kako ga hejteri pokušavaju predočiti umanjivajući time Stipinu pobjedu.
Arlovski - a jesmo se načuli onih: "Arlovski je staklenobradi, njega svi pobjeđuju, on je istrošena kanta i pobjeda nad njim ne znači ništa." Zanimljiva izjava s obzirom da je Andrei doživio renesansu karijere prije Stipeta. 6 pobjeda u nizu od toga 4 u UFC-u, 10-1 (1 NC) u 12 borbi prije Stipeta...fenomenalno. Da ne kažem da su ga mnogi gurali u title shot ako pobijedi Stipu. Jedna od najvrijednijih pobjeda Stipine karijere. Hejteri dragi vrijeme i mjesto pobjede je bitno, a ne sadašnjost. To što Andrei ima samo 3 pobjede u zadnjih 12 nastupa nema veze sa vremenom kad se Stipe borio sa njim. Tada je bio među boljima rezultatski i to treba računati!
Fabricio Werdum - 10 borbi prije Stipe. Ostvareni rezultat 9-1. Među pobjedama Fedor i Cain, dva borca koja su se u to vrijeme spominjali kao GOAT contenderi (Fedor do dana današnjeg). Pobjedom nad njima Werdum je ušao u tu raspravu. Stipe ga je ugasio u manje od 3 minute. Trebam li išta dalje reći? Naravno hejteri su ga do Stipe smatrali "the best", a čim ga je Stipe pobijedio odmah je bio "out of prime." Čudesno kakve izjave hejteri nađu u nedostatku argumenata.
JDS 2 - solidna pobjeda jer je to ipak čovjek koji je Stipu pobijedio u prvom meču. Istina JDS je ovdje već lagano na zalasku bio, ali ne toliko koliko ga hejteri pokušavaju osporavati "kao običnu slabobradu kantu." Nakon Stipe je ostvario 3 dobre pobjede...znači nije potpuno potrošen.
A. Overeem - možda jeste staklenobrad i možda jeste van primea (steoidnog primea), ali prije Stipe imao je najveći niz pobjeda u UFC-u do danas (4).
Francis Ngannou - kamerunski predator sa 6 pobjeda u nizu. Hejteri prije borbe: "ubit će Miočića, Stipi nema pomoći, konačno mladi borac da dokaže kako je Stipe uspješan jedino jer je prebijao kante." Hejteri nakon borbe: "Ngannou je zelen, Ngannoua bi svak pobijedio" itd, itd...pa odlučite se jel zvijer ili kanta :D
Daniel Cormier prva i druga borba - vrhunac hejtanja su bile ove dvije borbe. Kad je izgubio Stipe onda su bili hvalospjevi za DC-a kako je best, kako je jedini pravi protivnik sa kojim se Stipe susreo, ostali kante i istrošeni (standardna priča). Kad ga je Stipe pobijedio odmah je postao prestar i izvan svoga primea. DC je do druge borbe sa Stipom bio neporaženi teškaš bez izgubljene runde u teškoj. Jedini poraz na sveukupnom rekordu mu je od Jonesa kojeg mnogi smatraju GOAT-om. Nema nikakve sramote izgubiti od takvog borca, a pobijediti ga znači vječni status jednog od najboljih u povijesti što je Stipe i ostvario 17.8.19.
...
Hejteri na aparatima. Mislim da nakon ovakve razrade ne postoji argument protiv Stipinog uspjeha. Mislim objektivnim MMA fanovima ovakav tekst i razrada ne trebaju, ali eto...Da kažem jednu rečenicu i za godine. Godine boraca su nebitne pogotovo kada se radi o teškoj gdje su najbolji rezultati ostvareni u tridesetima. Ako se hoće biti objaktivan treba borbu promatrati u vremenu i prostoru kada se ona desila, a ne iz sadašnje perspektive pojedinih boraca. Zato Stipin rekord i jeste fenomenalan i jedan od najboljih teškaških u povijesti slobodne borbe (u UFC-u sigurno jest).

Za kraj da dadnem konačnu ocjenu Stipinih pobjeda (ovo može biti subjektivno, ali ću se pokušati objektivno držati prostora i vremena i tadašnjeg Stipinog iskustva). Ocjene: 1 = kanta, 2 = prosjek, 3 = dobra pobjeda, solidno, 4 = vrlo dobro ILI odlično, 5 = legendarna pobjeda. (poraze neću vrednovati, ranije smo zaključili da nema ništa sramotno u njima).
J. Beltran - 3
P. De Fries - 4
S. del Rosario - 4
R. Nelson - 4
G. Gonzaga - 3
F. Maldonado - 2
M. Hunt - 3
A. Arlovski - 4
F. Werdum - 5
A. Overeem - 4
JDS - 4
F. Ngannou - 4
DC - 5
Prosječna ocjena: 3.77 vrlo dobro/odlično. Sve postignuto u 8 godina karijere.
EDIT: zbog prosječne ocjene karijere mislim da je bitno ubaciti i poraze i to na taj način da veća ocjena znači da poraz nije bio strašan i ne utječe negativno na borčevu karijeru/ostavštinu, a što je ocjena niža to znači da se poraz lošije i lošije odražava na karijeru borca. Imajući u vidu vrijeme i način poraza koje je Stipe imao ocijenio bih ih ovako: Struve - 4 (rekoh da u to vrijeme nije bila sramota izgubiti, ali budući je bio nokaut stavio sam 4, a ne 5).
JDS - 5 (poraz nakon kojeg je postao ovo što danas jeste. 25 minuta skoro ravnopravnog rata, nema ništa negativno u tome. Stipe je bio pobjednik u porazu).
DC - 4 (čisto ocjena niže jer je bio težak nokaut u prvoj rundi)
Prosječna ocjena UFC karijere nakon ovoga: 3.88 vrlo dobro/odlično.
EDIT 2: naravno da i pojdini rekordi ulaze u nečiju ostavštinu (kao npr. prvi sa 3 obran pojasa), ali to je jednostavno preteško bodovati. Objektivnost u takvim slučajevima je gotovo nemoguća pa da se i većina slaže. Na ovakvim temama bi se samo zadržao na ocjenjivanju pobjeda/poraza uz objašnjenje.
 
Last edited:
lukix

lukix

Black Belt
Staff member
Black Belt
Moderator
Legendary
Ako vam se sviđaju ovakvi tekstovi mogu ja nadodati neke likove kao Cain, Fedor, JDS i sl. kada budem imao volje :)
 
TNB

TNB

Brown Belt
Staff member
Brown Belt
Moderator
Legendary
Arlovski - a jesmo se načuli onih: "Arlovski je staklenobradi, njega svi pobjeđuju, on je istrošena kanta i pobjeda nad njim ne znači ništa." Zanimljiva izjava s obzirom da je Andrei doživio renesansu karijere prije Stipeta. 6 pobjeda u nizu od toga 4 u UFC-u, 10-1 (1 NC) u 12 borbi prije Stipeta...fenomenalno. Da ne kažem da su ga mnogi gurali u title shot ako pobijedi Stipu. Jedna od najvrijednijih pobjeda Stipine karijere. Hejteri dragi vrijeme i mjesto pobjede je bitno, a ne sadašnjost. To što Andrei ima samo 3 pobjede u zadnjih 12 nastupa nema veze sa vremenom kad se Stipe borio sa njim. Tada je bio među boljima rezultatski i to treba računati!
:n6mzstz:

Sve ti moze proci ali ovo za Arlovskog ni u ludilu, jedan od najglupljih i najsmesnijih hajpova u novoj istoriji UFC-a. Care to da je u to vreme Arlovski bio nesto posebno moze prodati nekome ko nije pratio UFC dobro ili nekome ko veruje u sva ta govna sto UFC servira pred njih. Ovo pre UFC-a necu da se obazirem vec samo na ovih ''velikih 4-0'', Znaci imamo Schauba i Mira, ovo prvo ko zna da li je pobedio a i druga je bila toliko ocajna da nemam reci, onda imamo precenjenog Brownea i na kraju velikog Bigfoota. Tacno se secam da sam se smejao tom sranju i predvidio kako se zavrsava taj hajp na starom FS-u. Na kraju dana vreme je pokazalo da je taj hajp obicno sranje UFC-a koji je pokusao da izvuce lovu na nazovi ''velikom comeback hajpu''.

Svaka cast za trud, mislim lepo je mozes praviti ako imas vremena.
 
crazykure1911

crazykure1911

Brown Belt
Brown Belt
Friends of Forum
expert member
Schaub e dobio mirka, mir bivši prvak ne vidim što je problem.Arlovski je solidan borac .Stipe nikakve kante nije nabijao i iskreno neznam koja budala ovdje osporava njegove rezultate.
 
TNB

TNB

Brown Belt
Staff member
Brown Belt
Moderator
Legendary
To nije bitno, pitanje je da li je uopste Arlovski pobedio tog Schauba? Pa ovde ga niko nije osporavao.
 
lukix

lukix

Black Belt
Staff member
Black Belt
Moderator
Legendary
Gle, imao je hype iza sebe jer je nakon onoliko uzastopnih poraza uspio pobijediti 10 od 12 borbi, jedini poraz Rumble, ali ne možeš čovjeka sa takvim rezimeom u 12 borbi i jednom borbom od title shota zvati kantom i prošlošću kad mu je to bio najbolji rezultat u bližoj prošlosti. Što ga ovih 10 prije njega nije pobijedilo (samo Rumble) kad je prošlost? Nekako mi to ocijeniti sa 3 ne stoji jer sam tu ocjenu dao Gonzagi i Huntu, a Arlovski je itekako bio impresivniji nego navedena dvojica. 3.5 bi bilo najpoštenije...možda promijenim u to...
 
LesnarGetsKOdUFC2015

LesnarGetsKOdUFC2015

Brown Belt
Brown Belt
Friends of Forum
expert member
Sve dobro napisano, neću biti MMACro i od mora ljepo napisanog teksta izdvojit jednu rečenicu pa s njom dosađivat, uglavnom je sve više manje točno, po meni, što se tiče Arlovskog, sjećam se dobro tog vremena, FS komentara i svega vezanog, većina nas je bila svjesna da je Stipe veliki favorit, ali, iza Arlovskog je bio hype, neopravdan naravno, sjećam se još par rasprava koje sam imao na ytub videima gdje je dosta ljudi tvrdilo da će Arlovski dobit, a i da se moram kladit, reko bi da je na UFC fantasyu u to vrijeme više ljudi pikiralo Arlovskog, dal je realno bilo, nije, al bitno da se zna kontekst borbe..
 
crazykure1911

crazykure1911

Brown Belt
Brown Belt
Friends of Forum
expert member
Ma dobro ko jebe Arlovskog, čovjek je pobijedio sve najbolhe teškaše u svoje vrijeme .Overeem,francis,Cormier,jds
,werdum to je pametnim sasvim dosta.
 
lukix

lukix

Black Belt
Staff member
Black Belt
Moderator
Legendary
@LesnarGetsKOdUFC2015 slobodno ti izdvoji ako se ne slažeš sa nečim :D Nisam ovo napisao da se svak mora slagati, kritike su dobrodošle ako ih ima. To mi može pomoći da pokušam objektivnije ocijeniti neke druge borce.
@crazykure1911 Istina, ali eto, htio sam proći cijelu karijeru.

Ove UFC borce mi nije teško izanalizirati, ali bogme da se sad uhvatim prošlih vremena i Fedora, Cro Copa, Minotaura uffff...to bi bilo zeznuto i dugo.
 
crazykure1911

crazykure1911

Brown Belt
Brown Belt
Friends of Forum
expert member
Ma realno druga su to vremena,pride mirko i fedor su bili počeci mma.Nije bila tolika koncentracija boraca oni su pioniri ovog sporta i da nije njih ***** bi sad gledali.Za možda par godina ćemo vjerovatno pričat o nekom drugom manijaku kako je najbolji svih vremena.
 
lukix

lukix

Black Belt
Staff member
Black Belt
Moderator
Legendary
Znam da su druga vrmena, ali poanta teme i jeste da ih ocjenjujem u njihovim vremenima :) Ne bih ja koristio te teme za usporedbe među borcima, ja sam protivnik toga. Zato i velim za Stipu da je rezultatski najveći teškaš ovoga doba, a to ti je od propasti PRIDEA pa do danas.
 
Axl

Axl

Blue Belt
Blue Belt
Friends of Forum
expert member
Samo ću reći da su po meni Fedor i Minotaur ispred Stipe što se tiče GOAT liste. Nakon toga je po meni borba Stipe, Werduma i JDS-a za treće mjesto. Stipi fali još koja pobjeda nad nekim mlađim contenderima tipa Ngannou s full campom ili Blaydesom ako ovaj naniže još koju pobjedu.
 
crazykure1911

crazykure1911

Brown Belt
Brown Belt
Friends of Forum
expert member
Po čemu je minotaur ispred Stipe apsolutno po ničemu niti je bio nepobjediv u prideu niti u ufc.Vrhunski borac ali daleko je on od bilo kakvog goata.
 
lukix

lukix

Black Belt
Staff member
Black Belt
Moderator
Legendary
Neću se obazirati na Minotaura i Fedora jer su to druga vremena, ali JDS i Werdum? Nikako ne mogu biti ispred Stipe. Samim time što je postigao rekordne 3 obrane za mene je postao bolji, ali kad je osvetio poraz od DC-a to je bilo to, nema u UFC teškoj bolji od njega rezultatski.
Zato je zanimljiva borba za drugo mjesto između JDS-a, Caina i Werduma...e to bi valjalo usporediti. Svi imaju međusobne pobjede i poraze :D To će mi biti iduća tema.
 
fijesta

fijesta

Brown Belt
Brown Belt
Friends of Forum
expert member
Ma realno druga su to vremena,pride mirko i fedor su bili počeci mma.
Prije njih dvojice bili su Randy Couture i Vitor Belfort i oni su po meni poceci MMA. Couture je imao dobar boks i hrvanje, a Belfort boks i jitsu.
 
Last edited:
fijesta

fijesta

Brown Belt
Brown Belt
Friends of Forum
expert member
Kako stoji Couture po pitanju osvojenih titula i odbrana u odnosu na Stipu?
 
lukix

lukix

Black Belt
Staff member
Black Belt
Moderator
Legendary
Couture je bio faca pa je zato samo skakao iz pojasa u pojas. Čim bi izgubio davali bi mu novu šansu. Po broju šampionskih pobjeda Couture je ispred Stipe sa 6.
Prvo je osvoio teškaški pojas i obranio ga 2x što je tada bio rekord i sve do Lesnara i ostao rekord. Čim je izgubio od Barnetta odmah je dobio šansu za upražnjenu teškašku titulu jer je Barnett pao na dopingu...to je izgubio. Prelazi u polutešku i osvaja interim te odmah nakon toga ujedinjuje pojase i postaje prvak poluteške. Od toga trenutka pa sve do 4 godine kasnije stalno je dobivao priliku za pojas. U poluteškoj nije uspio vratiti, ali u teškoj jeste i obranio ga je jednom...zatim gubi od Lesnara i to je bilo to od njega. Ako ćemo kontati i interim pojas onda ima 7 šampionskih pobjeda, dvije više od Stipe.
 
LesnarGetsKOdUFC2015

LesnarGetsKOdUFC2015

Brown Belt
Brown Belt
Friends of Forum
expert member
Randya je teško rangirat, kako je UFC sjebo onu borbu njega i Mirka, mislim i Mirko je kriv jer je izgubio ali koja bi to para za sve bila.. kužim jedan tune up fight za Mirka protiv Sancheza, al čemu ona borba s Gonzagom..koma
 
lukix

lukix

Black Belt
Staff member
Black Belt
Moderator
Legendary
Ono su sjebali da nisu mogli gore...
 
M

miodrag234

Blue Belt
Blue Belt
Friends of Forum
Ma tak je uvijek, koga je Federer pobjeđivao, samo kante u primeu, Koga je Nole pobjeđivao ? Starog Federera i ozlijeđenog Nadala. Koga je Bolt pobjeđivao, kante samo hah. Svatko tko pobjeđuje veliku vecinu protiv koga se natjece je top top, nije on kriv kaj nema "bolje" konkurencije. A Stipe je od početka podcijenjen; koji je to sad lik s čudnim imenom, za njega Joe Roga do 2016. nije znao da je Amerikanac.
 

Top
bod